Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Κουλουράκια Σμυρνέικα - Τα Πασχαλινά




Οι ημέρες της νηστείας πλησιάζουν στο τέλος τους... Η παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, θέλει τις γυναίκες της οικογένειάς μας, με τη βοήθεια των μικρότερων μελών, να ετοιμάζει την Μ. Τρίτη τα κουλουράκια που θα απολαύσουμε με τον πρωινό καφέ την Κυριακή του Πάσχα.
Έτσι, εχθές, η μαμά μου και γιαγιά πλέον Θεοδώρα, μαζί με την πρωτότοκη εγγονή Ειρήνη , την αδερφή μου Ελένη και τα αγόρια της οικογένειας (Θεοχάρη, Ευθύμη και Φίλιππο - αν δεν τους αναφέρουμε, θα έχουμε παράπονα) ετοιμάσαμε τα Πασχαλινά κουλουράκια... αν και δεν έκανε να φάμε, δοκιμάσαμε μια μπουκίτσα για να δούμε αν τα πετύχαμε... ΤΕΛΕΙΑ!!!


Υλικά

300 γρ. βούτυρο γάλακτος
450 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
50 γρ. χυμό πορτοκάλι
50 γρ. κονιάκ
100 ml γάλα
1 κ.γ. σόδα
20 γρ. αμμωνία
8 αυγά + 1 αυγό για άλειμμα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Και ξεκινάμε...

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάμε στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη. Μέσα στο γάλα διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία. Στη συνέχεια χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και μόλις ασπρίσουν προσθέτουμε τους κρόκους, μετά από λίγο προσθέτουμε και το μείγμα γάλα - αμμωνία. Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά (πορτοκάλι, κονιάκ, βανίλιες). Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στη συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας.
Αφού ζυμώσουμε καλά το μείγμα, το αφήνουμε 30' στο ψυγείο.
Τέλος, πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε διάφορα σχήματα, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με λίγο αυγό για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε στους 180ο για 15'-20'

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου