Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιέδες - Οι υπέροχοι της μαμάς μου!!!



Μικρή, τις ημέρες των Χριστουγέννων έτρωγα μόνο κουραμπιέδες, ούτε τα μελομακάρονα ούτε οι δίπλες μου άρεσαν υόσο... οι κουραμπιέδες της μαμάς μου ήταν πάντα τραγανοί. Στην πρώτη δαγκωνιά ένιωθες μια μικρή έκρηξη και όλη η στοματική κοιλότητα γέμιζε με την υπέροχη τραγανή αλλά ευκολόλιωστη (δεν υπάρχει αυτή η λέξη...) υφή. Και κάπου εκεί εμφανιζόταν ένα ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο και δημιουργούσε ακόμη μία γευστική ταραχή.. κσι όλσ αυτά... σε μία μόνο μπουκιά...!!!
Αυτοί είναι οι κουραμπιέδες της μαμάς και τους γευόμαστε μόνο μια φορά το χρόνο. Τους μοιράζομαι μαζί σας....

Και ξεκινάμε...

Υλικά
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
250 γρ. αμύγδαλα
250 γρ. ζάχαρη άχνη
50γρ. ρούμι
1/2 κ.γ. baking powder
1 βανίλια
1κιλό αλεύρι γοχ (ίσως και λίγο παραπάνω)
800 γρ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για 20' (να γίνει λευκό σαν χιόνι). Απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και βάζουμε τα αμύγdαλα απλωτά. Τα βάζουμε στο φούρνο για να καβουρντιστούν, στους 160ο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα (ολόκληρα ή χονδροκομμένα). Τέλος, ρίχνουμε το ρούμι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10'. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο. Πλάθουμε και ζυμώνουμε για 15'-20'. Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστά ρίχνουμε με ένα κόσκινο μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσουν και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Και του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου